Prøvespill – et musikalsk jobbintervju
Bergen Filharmoniske Orkester har i dag 101 musikerstillinger. Alle er ansatt etter å ha gjennomført og, ikke minst, vunnet et prøvespill, eller audition som kanskje er et mer kjent begrep i dag.
Tekst: Henning Målsnes
Foto: Oddleiv Apneseth
3. juni 2016
Prøvespillet kan på flere måter sammenliknes med jobbintervjuet. Man prøver å kartlegge hva kandidaten kan og om hun vil passe inn i organisasjonen.
Orkesteret arrangerer flere prøvespill i året, og nå i juni er det en ledig stilling i andrefiolingruppen som skal besettes. I følge Michiel Westhof, ansvarlig for prøvespillene, var det 111 søkere til denne ene stillingen, og 54 av dem ble invitert til å prøvespille. Ikke alle av dem tar turen til Bergen, men vi snakker likevel om et stort prøvespill med 34 kandidater.
Anonym førsterunde
Man merker alltid en viss nervøs stemning i lokalene når prøvespill pågår. I kantinen sitter det ofte mange, dypt konsentrerte og fjerne i blikket. Noen vandrer rundt i korridorene. De som kjenner hverandre fra før snakker lavt med hverandre. De venter på loddtrekningen som avgjør hvem som skal i ilden først. Når den er ferdig, forsvinner den ene etter den andre inn på øvingsrommene for å gjøre de siste forberedelsene.
Kandidaten som skal spille først, får en halv time til å gjøre seg klar. Så har hun eller han cirka syv minutter på seg bak et skjermbrett til å overbevise juryen som er sammensatt av 15 musikere fra orkesteret. Alle prøvespillkandidatene spiller det samme, sier Westhof, utdrag fra en fiolinkonsert samt utdrag fra et orkesterstykke. De akkompagneres av en pianist.
Juryen stemmer
Etter denne første runden stemmer jurymedlemmene. For å komme videre til andre runde, må kandidaten ha minst to tredjedeler av jurystemmene. De eller den som går videre til ny runde er ikke lengre anonyme. Nå er skjermbrettet borte fordi juryen nå vil vite så mye som mulig om kandidatene, sier Westhof. Nå får de også anledning til å spille mer enn i første runde, gjerne opp til et kvarter.
I det kommende prøvespillet står utdrag fra fire fiolinkonserter på programmet; Tsjaikovskij, Sibelius, Brahms og Beethoven. Intet mindre. I tillegg noen utdrag fra kjente orkesterverk.
Så er det på nytt avstemning i juryen, gjerne kombinert med litt diskusjon. Her må man også ha minst to tredjedels flertall for å gå videre. Det hender av og til at ingen vurderes som gode nok til å gå videre.
I tvilstilfeller inviterer man kandidatene til spille mer. Av og til for å spille om igjen noe de ikke gjorde så bra første gang, eller noe helt nytt. Vinneren av prøvespillet blir foreslått til jobb og ansettes så av stiftelsens styre.
– Avgjørende
– Prøvespill er helt avgjørende, sier Michel Westhof - en CV kan ikke fortelle det vi ønsker å vite. Kandidaten må vise at hun eller han er en førsteklasses musiker. I tillegg må det musikalske stemme. Spillestilen må passe inn med orkesterets måte å spille på.
Vi ønsker alle kandidater lykke til!